Loader

Παγκόσμια ημέρα άρτου 2013- Ντοματόψωμο με μυρωδικά

2013-10-16
  • Ποσότητα: 1
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4.5 / 5)

4.5 5 2
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

2 έχουν βαθμολογήσει

16/10/13

Η αναζήτηση μου στο ίντερνετ και ημερολόγια διαφόρων ειδών λέει πως είναι παγκόσμια ημέρα άρτου. Άλλα λένε παγκόσμια ημέρα διατροφής. Όπως και να έχει το ψωμί είναι ένα από τα βασικά είδη διατροφής για όλη την ανθρωπότητα, τώρα αλλά και πάντα.

Συγκεκριμένα στο ίντερνετ έλεγε :

«16η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ H Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού έχει πλέον θεσπιστεί, καθιερωθεί και επισημοποιηθεί. Η 16η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής του Αρτοποιού του βιοτέχνη αρτοποιού της καθημερινής προσπάθειας και της καθημερινής προσφοράς στην ανθρωπότητα, η οποία του ανταποδίδει μ’αυτόν τον τρόπο και του αναγνωρίζει την θυσία και την αξία της μεγάλης συμβολής του στη σίτιση και τη γενική διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα κάθε αρτοποιός μπορεί και πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος.

 

Είναι ένα δικαίωμα που του παρέχει η διεθνής αναγνώριση της τιμητικής ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη παγκόσμια, αποκλειστικά και μόνο στον αρτοποιό και το ψωμί του. Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής αφού το ψωμί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας. Ειδικοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς τονίσει την σπουδαιότητα και την διατροφική αξία του ψωμιού. Αυτό το ψωμί, το φρέσκο ψωμί του βιοτέχνη αρτοποιού επιβάλλεται να προβληθεί. Η παγκόσμια γιορτή μας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία όλων μας μας να προβάλλουμε το φρέσκο, ζεστό ψωμί μας.»

Ψωμί με ντομάτες χωριού, σπιτικό, ζεστό και λαχταριστό, σκέτο ή με τυράκι και κρασάκι! Όλη η γεύση σε μια φέτα. ωμί με ντομά

 

Συστατικά  

7-8 μέτριες ντομάτες

2 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές του γλυκού μαγιά σκόνη

¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 φλιτζάνια αλεύρι

¾ του φλιτζανιού καλαμποκάλευρο

Αλατοπίπερο

¼ του φλιτζανιού διάφορα μυρωδικά (δενδρολίβανο, βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός ή /και ότι άλλο μας αρέσει)

Οδηγίες

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα κοτσάνια στο καπάκι και τον πάτο και τις κόβουμε στα 4 ή τα 6 ανάλογα το μέγεθος. Τις ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200C για 20 λεπτά.

Βήμα 2

Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε στο multi.

Βήμα 3

Εντωμεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά, το μέλι και τη μια κουταλιά λάδι. Τα κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 4

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα 2 είδη από αλεύρι και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και τα μυρωδικά.

Βήμα 5

Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια και αν είναι πολύ υγρό το μείγμα προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Εγώ πρώτα βάζω ένα κομμάτι λαδόκολλα και μετά την πετσέτα για να μην κολλήσει η ζύμη όταν φουσκώσει. Την κρατάμε στην άκρη για 1 ώρα.

Βήμα 6

Στη συνέχεια την απλώνουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, να έχει μήκος όσο η φόρμα που θα ψήσουμε το ψωμί. Την κάνουμε ρολό και την βάζουμε στη φόρμα που έχουμε αλείψει με το υπόλοιπο λάδι.

Βήμα 7

Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη άλλα 30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 50 λεπτά, περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

Προσαρμογή συνταγής :

http://www.daringgourmet.com/2013/07/29/fresh-roasted-tomato-and-herb-bread/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *