Loader

Νηστίσιμη χορτόπιτα του Cookmania

2014-02-28
  • Ποσότητα: 1 μεγάλο ταψί
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 60λ
  • Έτοιμο σε: 2:00 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

28/2/14

Αποχαιρετάμε λοιπόν και τον Φλεβάρη με την πιο τέλεια νηστίσιμη χορτόπιτα του ZannetCooks , φίλες και φίλοι. Για την ακρίβεια με την πιο τέλεια χορτόπιτα που έχω ετοιμάσει ως τώρα και σας την παρουσιάζω με μεγάλη χαρά. Βασικό υλικό τα χόρτα βέβαια, που στην περίπτωση μας, ήρθαν πριν 2 μέρες κατευθείαν από το νησί του καλού μου, την Ελαφόνησο! Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα λιτά και εύκολα συστατικά της και την αγάπη που έβαλα κατά την εκτέλεση, ιδού : μια εικόνα όσο 1000 λέξεις!

xortopita (6) xortopita (7)

Συστατικά  

Για τα φύλλα:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες της χρήσεις και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων

2 φλιτζάνια αλεύρι για πίτες

2 κουταλιές του γλυκού baking powder

1 κουταλιά του γλυκού ξύδι λευκό

Αλάτι

2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το ταψί και το άλειμμα

1-1  1/3 του φλιτζανιού νερό

1 πρέζα ζάχαρη

Διάφορα σπόρια για το πασπάλισμα : Σουσάμι, λιναρόσπορος, μαυροκούκι

Για τη γέμιση:

½ κιλό σπανάκι

1 κιλό διάφορα χόρτα της επιλογής μας

½ φλιτζάνι άνιθος

½ φλιτζάνι μάραθος

6 φρέσκα κρεμμύδια

αλατοπίπερο

Οδηγίες

Βήμα 1

Για τα φύλλα: Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα 2 είδη αλευριού μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και το baking. Προσθέτουμε το λάδι και αρχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν σαν χυλός τα υλικά. Ρίχνουμε το ξύδι και το νερό λίγο λίγο και αρχίζουμε ένα ελαφρύ ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη, εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Την φυλάμε στην άκρη για 30 λεπτά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια την μοιράζουμε σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά σε μέγεθος και σχήμα ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Προτιμάμε ένα ταψί μεγαλύτερο από όσο υπολογίζουμε ότι μας χρειάζεται για μια κανονική πίτα, γιατί να χωρέσουν καλά όλα τα υλικά και στο τέλος θα γυρίσουμε τα φύλλα προς τα μέσα.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση πολύ καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και τα αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη, να «ψηθούν» και να μαλακώσουν από το αλάτι.

Βήμα 4

Για το ψήσιμο: Απλώνουμε σε λαδωμένο και ελαφρά πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί το ένα φύλλο μας και πιέζουμε τις άκρες να ανέβουν λίγο προς τα τοιχώματα του ταψιού.

Βήμα 5

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε με κουτάλα. Σε αυτό το σημείο αν δεν θέλουμε την πίτα μας νηστίσιμη μπορούμε να πασπαλίσουμε με τυριά της αρεσκείας μας πάνω από τα χορταρικά και με τα δάχτυλα μας να κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα σαν να λούζουμε το κεφάλι μας!

Βήμα 6

Τοποθετούμε πάνω το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε ομοιόμορφα το πάνω και το κάτω φύλλο προς τα μέσα και προς τα κάτω, δηλαδή δημιουργούμε ένα πακέτο στο οποίο έχουμε κλείσει καλά μέσα όλα τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 7

Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο ακόμα ελαιόλαδο πάνω στην πίτα και την χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζουμε με τα σπόρια που θα επιλέξουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 45-50 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά, καλύπτοντας αν θέλουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, αν η πίτα μας έχει πάρει ήδη το αναμενόμενο χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε. Τρώγεται κρύα και ζεστή, εξίσου ευχάριστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *