Loader

Γαλατόπιτα Τρικαλινή της γιαγιάς Αλεξάνδρας

2013-08-28
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 60λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4.3 / 5)

4.3 5 8
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

8 έχουν βαθμολογήσει

Συστατικά  

2 λίτρα γάλα πλήρες
3 αυγά
4 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές κορν φλάουρ
12 κουταλιές ζάχαρη, κατά προτίμηση ακατέργαστη
1 κομμάτι βούτυρο φρέσκο(περίπου 3,5 κουταλιές)
επιπλέον:ελαιόλαδο, κανέλα, ζάχαρη
1πακέτο παραδοσιακού χειροποίητου φύλλου(500γρ)

Οδηγίες

Βήμα 1

Σε κατσαρολίτσα ζρσταίνουμε το γάλα και μόλις είναι αρκετά ζεστό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το κορν φλάουρ σταδιακά, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και να αρχίζει να πήζει. Αφού πήξει (μη γίνει και σαν τυρί), ρίχνουμε τα 2 αβγά, τη ζάχαρη και ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο και τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά (με κουτάλα δε γίνεται η δουλειά, θέλει σύρμα μαγειρικό). Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο (4-5 φύλλα) και ενδιάμεσα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Το κομμάτι που προεξέχει από το ταψί, δεν το πετάμε γιατί αυτό θα γίνει ο κόθορος. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, πάνω από τα φύλλα και τυλίγουμε το προεξέχον κομμάτι φύλλου προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος. είναι πολύ σημαντικό να λαδώσουμε καλά και να ρίξουμε και λίγο νερό ανάμεσα στα φύλλα που θα αποτελέσουν τον κόθορο, για να μη μείνει άψητος. Δεν καλύπτουμε την πίτα με άλλο φύλο από πάνω. Αντιθέτως, αλείφουμε την κρέμα και το φύλλο με ένα κροκάδι αυγού. Επίσης, ρίχνουμε και πάνω από τον κόθορο μισή κούπα ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι! Σε προθερμασμένο φούρνο την ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στους 180-200.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *