Loader

Χοιρινό για την απόλαυση του λεκέ

2014-03-16
  • Μερίδες: 2
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 1:10 ω
  • Έτοιμο σε: 1:25 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 9
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

9 έχουν βαθμολογήσει

16/3/14

Χοιρινό για την απόλαυση του λεκέ και μη γελάτε καθόλου φίλοι μου. Καταρχάς η έμπνευση ήρθε εν ώρα σιδερώματος ρούχων ενώ συζητούσαμε με τον καλό μου για φαγητό, σάλτσες και «παπάρες» με ψωμί aka δύσκολοι λεκέδες! Όσο εκείνος δηλαδή μου περιέγραφε πολύ παραστατικά πόσο μεγάλη απόλαυση είναι ένα «σαλτσάτο» φαγητό που μπορείς να δεις στη συνέχεια το λεκέ του πάνω στα ρούχα σου ή οπουδήποτε τριγύρω, εγώ σκεφτόμουν ποιες τροφές κάνουν δύσκολους λεκέδες και έφριττα. Κόκκινο κρασί, λάδι, ντομάτα… «Βάλε απ’ όλα» , είπα στον εαυτό μου και ιδού το αποτέλεσμα.

xoirinoslekes (2)

Συστατικά

  • 250gr. χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο και ½ κουταλιά του γλυκού
  • 2-3 καρότα, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ή ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξερό θυμάρι
  • Από μια πρέζα κανέλα, καγιέν , κουρκουμάς
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ½ φλιτζάνι ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • 4-5 ξερά σύκα ολόκληρα
  • 1 φύλλο δάφνης

Οδηγίες

Βήμα 1

Πασπαλίζουμε το κρέας με τις 2 κουταλιές από το κύμινο και λίγο αλατοπίπερο. Ζεσταίνουμε το λάδι και το ρίχνουμε μέσα να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για 6-8 λεπτά στο σύνολο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το ζωμό.

Βήμα 3

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σαλτσούλα με τα σύκα. Το σερβίρουμε ζεστό με λευκό ρύζι και μπόοοοολικη σάλτσα για λεκέδες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *