Loader

Φοκάτσια στυλ caprese με πικάντικο λάδι

2015-05-09
  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1:45 ω
  • Ωρα μαγειρέματος: 30λ
  • Έτοιμο σε: 2:15 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

9/5/15

Φοκάτσια στυλ caprese με πικάντικο λάδι σερβίρουμε και ίσα που έβγαλα φωτογραφίες. Το ελαφρύ αυτό είδος ψωμιού, με ιταλική νότα μοτσαρέλας σερβίρεται όλη μέρα αλλά ζεστό είναι όπως και να το κάνουμε, το καλύτερο.

caprfocaccia (3) caprfocaccia (4)

Συστατικά  

Για τη ζύμη:

1 φακελάκι μαγιά σκόνη

1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για την επικάλυψη:

4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες ή 250gr. Ντοματίνια κομμένα στη μέση

2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες

Ξερός βασιλικός

Φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο

Για το πικάντικο λάδι:

¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός

1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

½ κουταλιά του γλυκού νιφάδες τσίλι ή όσο αντέχουμε

Λίγο φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο

Οδηγίες

Βήμα 1

Για το πικάντικο λάδι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το πικάντικο λάδι σε ένα βάζο με καπάκι. Ανακινούμε καλά και κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 2

Διατηρείται όπως και το κανονικό λάδι και μπορούμε να σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, σαλάτες ή όπως μας αρέσει.

Βήμα 3

Για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το φυλάμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 5

Απλώνουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί ή την μοιράζουμε σε 2 ή 4 σε ακαθόριστο σχήμα. (εξάλλου η φοκάτσια είναι ένα rustic είδος ψωμιού, οπότε το ακριβές σχήμα δεν είναι απαραίτητο.) Το αφήνουμε πάλι στην άκρη για ½ ώρα να ξαναφουσκώσει και λαδώνουμε την επιφάνεια με το πικάντικο λάδι.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210C για 18-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.

Βήμα 7

Για την επικάλυψη: Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 230C. Αλείφουμε πάλι την επιφάνεια με το πικάντικο λάδι και τοποθετούμε τα ντοματίνια/ ντομάτες και τη μοτσαρέλα σε διάφορα σημεία. Πασπαλίζουμε με φρεκοτριμμένο αλατοπίπερο και λίγο βασιλικό και ψήνουμε για 8 ακόμα λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *