Loader

Καρυδογλυκό με κινόα

2014-04-22
  • Ποσότητα: 15-18 κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 30λ
  • Έτοιμο σε: 1:30 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

1 έχουν βαθμολογήσει

25/4/14

Επιτέλους και κινόα στα χέρια της ZannetCooks. Λίγο που δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ , λίγο που το αμελούσα, λίγο που το έψαχνα και δεν το έβρισκα σε όλα τα σούπερ μάρκετ (στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα θα το βρείτε σίγουρα), λίγο όλα αυτά μαζί, αλλά να που έφτασε η ώρα. Το κινόα λοιπόν είναι οι σπόροι από το φυτό (θάμνο για την ακρίβεια)κινόα  και «βγαίνει» σε πολλά χρώματα! Πρόκειται για ένα είδους δημητριακού με μεγάλη διατροφική αξία (μετά την πατάτα και πριν το καλαμπόκι), που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις κουζίνες ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.  Ιδιαίτερα εύπεπτο και στην Αμερική θεωρείται ως super food, δηλαδή υπερτροφή, κάτι που απ’ ότι δείχνουν όλες οι πληροφορίες, ισχύει! Απολαύστε ένα καρυδογλυκό με κινόα , που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το θεωρώ υπερ- υγιεινό και για τα υπόλοιπα, απλά μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας! Καλή επιτυχία!

Συστατικά  

Για το γλυκό:

½ φλιτζάνι κινόα

½ κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού

½ κουταλιά του γλυκού baking powder

Μια πρέζα αλάτι

1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι μέλι

½ φλιτζάνι ξινόγαλα

2 αυγά

1-2 βανίλιες

1/3 του φλιτζανιού χοντροτριμμένα καρύδια

¼ του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές ή cranberries ή ανακατεμένα και τα 2

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

¼ του φλιτζανιού μέλι

½ φλιτζάνι νερό

Ξύσμα ½ λεμονιού

Οδηγίες

Βήμα 1

Για το γλυκό: Ξεπλένουμε και σουρώνουμε το κινόα. Το βάζουμε με τη διπλάσια ποσότητα νερού σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 15 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη, όπως είναι για 5 λεπτά και έπειτα το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Βήμα 2

Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ ή τον κλαδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το μέλι, το ξινόγαλα, τα αυγά και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ μην τα ανακατέψετε σε δυνατή ταχύτητα ή για πολύ ώρα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες ή ότι χρησιμοποιήσουμε και τέλος προσθέτουμε και το κινόα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι, πυρέξ ή φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά, το πολύ για να μην μας αρπάξει (όπως έπαθα εγώ, αλλά το έστρωσα).

Βήμα 4

Για το σιρόπι: Όσο ψήνεται το γλυκό ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να λιώσει τελείως το μέλι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το σιρόπι αφού πρώτα το χαράξουμε ελαφρά στα κομμάτια που θα το κόψουμε. Το αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον ½ ώρα για να κρυώσει και να «κάτσει» καλά το σιρόπι μας και έπειτα σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *