Loader

Μαγειρίτσα με κάρδαμο κινόα και κιμά

2014-04-15
  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 30λ
  • Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

1 έχουν βαθμολογήσει

15/4/14

Μαγειρίτσα με κάρδαμο κινόα και κιμά αφού ξέρετε πως στο ZannetCooks, μας αρέσει να πρωτοτυπούμε. Το κάρδαμο είναι ένα από τα πιο δυναμωτικά μπαχαρικά του κόσμου αλλά και από τα πιο θεραπευτικά και αφροδισιακά. Πιπεράτη η γεύση στα μικρά του φυλλαράκια και ταιριάζει με πολλές αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές (οι σπόροι του). Οι Κινέζοι μανδαρίνοι το χρησιμοποιούσαν για αντίδοτο της κακοσμίας του στόματος  ενώ στο Δελχί το τύλιγαν σε φύλλα βουτηγμένα σε ροδόνερο και το κάπνιζαν ώστε να λαμβάνουν την καθημερνή ποσότητα νικοτίνης. Το κινόα από την άλλη αντικαθιστά το καστανό ρύζι ή το κουσκούς ιδανικά σε αλμυρές συνταγές αλλά και για μια εξολοκλήρου χορτοφαγική διατροφή ,λόγω των απαραίτητων αμινοξέων που περιέχει. Τα δοκιμάσαμε σε αυτή την διαφορετική από τα συνηθισμένα μαγειρίτσα, μας άρεσε πάρα πολύ και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε και εσείς το ίδιο.

mageiritsakinoa (4)

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο κάρδαμο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 του φλιτζανιού σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κουταλιά του γλυκού ginger τριμμένο
  • Μια πρέζα μπούκοβο
  • ½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
  • 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών
  • Χυμός 1 λεμονιού και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 200gr. Μοσχαρίσιος κιμάς

Οδηγίες

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε το κινόα βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι ½ φλιτζάνι νερό να πάρει βράση. Ρίχνουμε το κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε για 12 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το φυλάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το κάρδαμο, το σπανάκι και το σέλινο και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε το σκόρδο, το ginger και το ζωμό. Πασπαλίζουμε με τνην πάπρικα και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει.

Βήμα 3

Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε τον κιμά. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε διαρκώς για 5-6 λεπτά, ώστε να διαλυθεί καλά ο κιμάς και να μαγειρευτεί. Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κινόα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το φυλάμε στην άκρη.

Βήμα 4

Πολτοποιούμε τη σούπα στο multi και την μεταφέρουμε πάλι στο σκεύος μαζί με το χυμό λεμονιού. Τα βάζουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε το μάτι.

Βήμα 5

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα κιμά και μοιράζουμε σε πιάτα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή δίπλα σε κομμένα λεμόνια και το υπόλοιπο μείγμα κιμά σε βαθύ πιάτο με κουτάλι για να προσθέσει όποιος θέλει επιπλέον.

Βήμα 6

*Μπορούμε να μαγειρέψουμε τον κιμά στο ίδιο σκεύος, πριν τα κρεμμυδάκια και να τον αφαιρέσουμε με τρυπητή κουτάλα ώστε να μπορέσουμε να την πολτοποιήσουμε στο τέλος, εκτός αν θέλουμε τα λαχανικά πολύ ψιλοκομμένα, οπότε τον αφήνουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας μόνο το κινόα για το σερβίρισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *