Loader

Φακόρυζο

2013-06-13
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Χρόνος μαγειρικής: 50λ
  • Έτοιμο σε: 1:10 ω
Βαθμολογία

(0 / 5)

0 5 0
Βάθμολογήστε τη συνταγή

0 άτομα έχουν βαθμολογήσει τη συνταγή

Συστατικά

250 γρ. φακές
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 δαφνόφυλλο
50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, για πιλάφι
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος

αλατοπίπερο

λίγος χυμός λεμονιού (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Βήματα Συνταγής

Βήμα1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και άφθονο κρύο νερό που να τις σκεπάζει καλά . Τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Τις ξεπλένουμε καλά μέσα στο σουρωτό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα, προσθέτοντας το ζωμό και τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια έντονη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι οι φακές να μισοβράσουν, αλλά να μη μαλακώσουν πολύ. Λίγο πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Ο ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα θα πρέπει να είναι περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

Βήμα2

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές με το ζωμό που αφήσαμε κατά μέρος. Ανακατεύουμε απαλά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθούν όλα τα υγρά της κατσαρόλας. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα3

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό κατά μέρος για 10 - 15 λεπτά, για να «ξεκουραστεί». Μοιράζουμε τη μουτζέντρα σε πιάτα, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τον τριμμένο ξερό δυόσμο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού

Κατηγορίες: Ετικέτες: Συστατικά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *