Loader

Ελιόψωμο με tapenade από πράσινες ελιές

2013-11-21
eliopsomometapenadeeliopsomometapenade2eliopsomometapenade3eliopsomometapenade4eliopsomometapenade5
  • Ποσότητα 1
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2:20 ω
  • Χρόνος μαγειρικής: 40λ
  • Έτοιμο σε: 3:00 ω
Βαθμολογία

(5 / 5)

5 5 3
Βάθμολογήστε τη συνταγή

3 άτομα έχουν βαθμολογήσει τη συνταγή

21/11/13

Το πρόβλημα μου με τα σπιτικά και τα αγοραστά πράγματα το διέγνωσα πριν περίπου 4 χρόνια, όταν γνώρισα τον καλό μου.

Μου έλεγε να πάμε για ουζάκι και τα συναφή , μέχρι να γυρίσει από τη δουλειά είχα όλους τους ουζομεζέδες σερβιρισμένους και το ουζάκι δίπλα.

Μου έλεγε να παραγγείλουμε Pizza και είχα ήδη κάνει σπιτική ζύμη και σάλτσα.

And so the story goes… βλέπω κριτσίνια, ψωμιά και διαφόρων ειδών αρτοποιήματα (καθότι λάτρης των φούρνων) και μέχρι να γυρίσω σπίτι… τα έχω ήδη έτοιμα και ψημένα στο μυαλό μου.

Έτσι συνέβη και με το συγκεκριμένο καρβελάκι όταν αντίκρισα ένα ανάλογο (το δικό μου ήταν καλύτερο) στο φούρνο που αγόραζα τον άρτο , του καλού μου, τον επιούσιο! Ιδού, ελιόψωμο!

Συστατικά  

1 φλιτζάνι αλεύρι και επιπλέον για το πλάσιμο

3 κουταλιές της σούπας νερό και 2 κουταλιές ακόμα, χλιαρό

1 κουταλιά του γλυκού μαγιά σκόνη

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Αλατοπίπερο

½ κουταλιά του γλυκού σκόρδο σκόνη, προαιρετικά

2 κουταλιές της σούπας tapenade ελιάς ή πατέ ελιάς ή ελιές ψιλοκομμένες

Βήματα Συνταγής

Βήμα1

Ανακατεύουμε τη μαγιά με τις 3 κουταλιές νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι, τη σκόνη σκόρδου αν το χρησιμοποιήσουμε , το λάδι και αλατοπίπερο. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα λεκανάκι και ρίχνουμε στο κέντρο το μείγμα μαγιάς.

Βήμα2

Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε συμπληρώνοντας επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί ώστε να αποκτήσουμε μια απλή ομοιογενή ζύμη. Αλείφουμε ένα σκεύος με λίγο λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την καλύπτουμε με μια πετσέτα και την κρατάμε στην άκρη για 2 ώρες.

Βήμα3

Στη συνέχεια το απλώνουμε απαλά σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και διασκορπίζουμε πάνω της το tapenade, το πατέ ή τις ελιές, ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσουμε. Αν το μείγμα βγει παραπάνω υγρό προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν βγει πολύ ξερό συμπληρώνουμε λίγο νεράκι.

Βήμα4

Το πλάθουμε σιγά σιγά με τα χέρια και σχηματίζουμε ένα καρβελάκι που ακουμπάμε σε αντικολλητικό ταψί ελαφρά αλευρωμένο. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.

Προσαρμογή συνταγής :

http://lemonandolives.com/kalamata-olive-bread/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *