Loader

Χταπόδι κρασάτο με καραμελωμένα κρεμμύδια στιφάδο

2016-03-04
  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 1:15 ω
  • Έτοιμο σε: 1:35 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4.5 / 5)

4.5 5 2
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

2 έχουν βαθμολογήσει

13/3/16

Χταπόδι κρασάτο με καραμελωμένα κρεμμύδια στιφάδο για την Καθαρά Δευτέρα και θα έχετε ένα πιάτο που θα γίνει ανάρπαστο. Προτιμάμε κρεμμυδάκια στιφάδο που με τη γλύκα τους δίνουν άλλη νότα στο πιάτο αλλά αν δεν έχετε τα κοινά κρεμμύδια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα.

octstifado (2) octstifado (5)

 

Συστατικά

  • 1 ½ κιλό χταπόδι
  • 600gr. Κρεμμύδια στιφάδο καθαρισμένα
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλατοπίπερο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ κεφάλι σκόρδο

Οδηγίες

Βήμα 1

Βάζουμε το χταπόδι σε βαριά κατσαρόλα, καθαρισμένο, ολόκληρο και κλείνουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για20-25 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Το αφαιρούμε με κουτάλα και κρατάμε ότι υγρά έχει βγάλει.

Βήμα 2

Εντωμεταξύ ρίχνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό σκεύος και καραμελώνουμε τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 3

Ακουμπάμε το σκόρδο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το ραντίζουμε με λίγο λάδι. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και πιέζουμε να βγει η ψημένη ψίχα.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό σε κατσαρόλα και όσα υγρά έχουμε από το χταπόδι, περίπου 1 φλιτζάνι. Αν δεν έχουμε συμπληρώνουμε λίγο νερό βρύσης.

Βήμα 5

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το χταπόδι, ολόκληρο ή κομμένο σε κομμάτια και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 6

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με συνοδευτικό της αρεσκείας μας ή ψωμί/ λαγάνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *