Loader

Γρήγορος σπιτικός ζωμός κοτόπουλου με κρασί

2014-02-03
  • Ποσότητα: για 1 λίτρο περίπου
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 1:30 ω
  • Έτοιμο σε: 1:50 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 4
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

4 έχουν βαθμολογήσει

3/2/14

Καλημέρα και καλή βδομάδα φίλες και φίλοι. Κρύο πολύ σήμερα και σκέφτηκα πως μια ωραία σουπίτσα θα ήταν ότι πρέπει. Αλλά πάλι με νερό ή έτοιμο ζωμό; Αλλά και ποιος έχει χρόνο ή διάθεση για βαβούρα στην κουζίνα; Σας έχω τη λύση : Γρήγορος σπιτικός ζωμός κοτόπουλου με κρασί , με τα λαχανικά που αναφέρω αλλά και ότι άλλο μπορεί να έχουμε Δευτέρα, αρχή της εβδομάδας, στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι!

Συστατικά

  • 250gr. Κοτόπουλο φιλέτο ή οτιδήποτε κομμάτι έχουμε (ακόμα και κόκαλα που θα αφαιρέσουμε μετά)
  • 4-5 στελέχη σέλερι
  • 2 μέτρια καρότα χοντροκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα 4
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά του γλυκού κόκκοι πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
  • ¾ του φλιτζανιού λευκό κρασί
  • 2 λίτρα νερό

Οδηγίες

Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, να βράσουν για 1 ώρα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το κοτόπουλο και βράζουμε άλλη μισή ώρα. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το φυλάμε για κάποια άλλη χρήση και πετάμε ότι είδους κόκαλα έχουμε προσθέσει.

Βήμα 3

Σουρώνουμε το ζωμό από τα λαχανικά με σίτα ή τουλπάνι (γάζα) μέσα σε βάζο ή μπουκάλι για να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες. Επίσης αν το κρέας ας μας είναι πολύ λιπαρό, κάποια κότα από χωρίο ας πούμε, τότε καλό θα είναι αφού κρυώσει καλά να αφαιρέσουμε με μια τρυπητή κουτάλα το λίπος που θα μαζευτεί στην επιφάνεια, για πιο καθαρό και υγιεινό ζωμό.

Βήμα 4

Αν θέλουμε να βάλουμε τον ζωμό στην κατάψυξη, σε γυάλινο σκεύος, προσέχουμε να μείνει ένα δάχτυλο και κάτι κενό ανάμεσα από το καπάκι και το περιεχόμενο, ώστε να μην σπάσει το γυαλί. Μπορούμε όμως να τον βάλουμε και σε θήκες από παγάκια για εύκολη και άμεση χρήση.

quickchickenbroth (4) quickchickenbroth (6)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *