Loader

Χοιρινό κρασάτο με μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ

2013-12-02
  • Μερίδες: 3
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 40λ
  • Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4 / 5)

4 5 1
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

1 έχουν βαθμολογήσει

2/12/13

Καλό μήνα είπαμε; Κι αν είπαμε, καλό μήνα και πάλι, με πολλές βόλτες, εικόνες, γεύσεις, αισθήματα, μυρωδιές, καλές αναμνήσεις και γιορτινή διάθεση πάνω απ’ όλα!

Αυτό τον γιορτινό λοιπόν μήνα, είπα να ανοίξω με ένα αφιέρωμα σε εορταστικά πιάτα, όλων αυτών των ημερών.

Πιάτα που πειραματίζομαι και μου βγαίνουν όπως πρέπει για ένα εορταστικό τραπέζι και συγκεκριμένα για τους «φίλους» του χοιρινού.

Μια παραλλαγή τηγανιάς γιατί ως γνωστό βαριέμαι απίστευτα να επαναλαμβάνω τα ίδια πιάτα στο σπίτι μας.

Χοιρινό κρασάτο με αίσθηση πορτοκαλιού, μελιού και κονιάκ για να αφυπνίσει τον ουρανίσκο μας και να τον προετοιμάσει για τις μπαχαροκανελένιες γεύσεις των Χριστουγέννων.

Συστατικά  

½  κιλό χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Αλατοπίπερο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

2 μέτριες ντομάτες, χαραγμένες στα 4

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 φύλλο δάφνης

1/3 της κουταλιάς του γλυκού μπαχάρι

Φλούδα από ½ πορτοκάλι

1 σφηνάκι κονιάκ

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

¼ του φλιτζανιού ξύδι balsamico

Οδηγίες

Βήμα 1

Βάζουμε το κρέας σε μπολ με καπάκι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ραντίζουμε με το ξύδι και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με κρύο νερό μέχρι να το καλύψει. Τα αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο. Αν βάλουμε κάποιο κρέας όπως κυνήγι, λόγω γιορτών, το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ και φυσικά αυξάνουμε την ποσότητα του ξυδιού για να φύγει και η έντονη μυρωδιά.

Βήμα 2

Την επόμενη το στραγγίζουμε και το ακουμπάμε σε καθαρό χαρτί να στεγνώσει. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και λίγο αλατοπίπερο.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο και ρίχνουμε μέσα το κρέας. Σοτάρουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το βγάζουμε σε ένα πιάτο στην άκρη.

Βήμα 4

Ρίχνουμε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρέας και ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και αφήνουμε να βράσουν δυνατά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό , αν προτιμάμε και σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι. Το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Προς το τέλος προσθέτουμε το μέλι και πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το σερβίρουμε με συνοδευτικό της αρεσκείας μας (πουρέ ή ρύζι, ιδανικά) και μπόλικη σάλτσα από την κατσαρόλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *