Loader

Το κουρμπάνι της γιαγιάς Μαριάνθης

2013-06-11
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Χρόνος μαγειρικής: 60λ
Βαθμολογία

(0 / 5)

0 5 0
Βάθμολογήστε τη συνταγή

0 άτομα έχουν βαθμολογήσει τη συνταγή

Συστατικά  

 

1 ½ κιλό κατσίκι κομμένο σε μερίδες

Λάδι

Αλατοπίπερο

πάπρικα

5-6κρεμμύδια φρέσκα ψιλ/να

1/2ματσάκι δυόσμος ψιλ/νος

1 ½ φλ.πλιγούρι

1/2φλ.σταφίδες ξανθές

Βήματα Συνταγής

Βήμα1

Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά ,περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας το κατά διαστήματα. Το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό στην άκρη. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι, τις σταφίδες, το δυόσμο, αλατοπίπερο, λίγη πάπρικα και 2-3κουταλιές της σούπας από το ζωμό. Ανακατεύουμε και το απλώνουμε στον πάτο της γάστρας. Ακουμπάμε από πάνω τα κομμάτια του κρέατος και ραντίζουμε με λαδάκι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε από το ζωμό που φυλάξαμε να καλύψει το πλιγούρι και λίγο παραπάνω. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 210C για 20-30 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά για να σερβίρουμε. Tips: *Το κουρμπάνι στη Δράμα, γιορτάζεται κάθε 18 Ιανουαρίου (του Αγίου Αθανασίου). Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη (Κρυόνερο) κατά τη μετανάστευσή τους τη δεκαετία του 1920. Ο θρύλος αναφέρει πως το έθιμο ξεκίνησε όταν τη περίοδο της σποράς, έκανε στο Κρυόνερο την εμφάνισή του ένα ελάφι, κάτι που θεωρούνταν θεϊκό σημάδι. Οι κάτοικοι του χωριού, αφού άφηναν το ζώο να ξεκουραστεί, στη συνέχεια το έσφαζαν και το μαγείρευαν μαζί με ένα ζωμό από αλεσμένο σιτάρι, το πληγούρι, που τοποθετούσαν σε μεγάλα καζάνια. Στη συνέχεια, το κουρμπάνι διανέμονταν στους κατοίκους του χωριού δωρεάν και το όλο έθιμο συμπλήρωναν εορταστικές εκδηλώσεις. Μία χρονιά, οι κάτοικοι δεν άφησαν το ζώο να ξεκουραστεί και έκτοτε δεν κατέβηκε ξανά. Από τότε συνέχισαν την παράδοση σφάζοντας αγελάδες. Τα υλικά για το κουρμπάνι (κρέας, σιτάρι) μαζεύονται από τους κατοίκους του χωριού αφιλοκερδώς. Στη σύγχρονη εποχή, το κουρμπάνι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της περιοχής του Καλαμπακίου και εορτάζεται πλέον με διήμερες εκδηλώσεις που τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου από το νομό Δράμας και όχι μόνο.(πηγή Wikipedia και άλλες γνώσεις εμπειρικές από τα χρόνια καλοκαιρινών και όχι μόνο διακοπών στη Δράμα με τη γιαγιά μου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *