Loader

Πλιγούρι με πράσα και δαμάσκηνα

2015-12-13
  • Μερίδες: 10-12
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2:00 ω
  • Ωρα μαγειρέματος: 15λ
  • Έτοιμο σε: 2:15 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4.3 / 5)

4.3 5 6
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

6 έχουν βαθμολογήσει

17/12/15

Πλιγούρι με πράσα και δαμάσκηνα για ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό που θα συνοδέψει το ψητό μας.

pligouriprasa (1) pligouriprasa (3)

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 8 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
  • Αλατοπίπερο
  • 1 φλιτζάνια ξερά δαμάσκηνα , ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα μανιτάρια shitake από βάζο)
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 του φλιτζανιού καρυδόψιχα
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Βήμα 1

Μουλιάζουμε το πλιγούρι στο νερό για 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Την επόμενη το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Εντωμεταξύ μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα στο χυμό του πορτοκαλιού.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, αλλιώς τα κρατάμε για αργότερα.

Βήμα 3

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις το απορροφήσει προσθέτουμε το πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ζωμό. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο, αν το χρησιμοποιήσουμε και ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και τα μανιτάρια, αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια βάζου. Μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά και κλείνουμε το μάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί λίγο, ώστε να τραβήξει τα επιπλέον υγρά και σερβίρουμε αμέσως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *