Loader

Μηλόξιδο με φλούδες μήλων και applesauce με κολοκύθα

2014-02-17
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

17/2/14

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, φανταστείτε τα πολλά! Ή μάλλον φανταστείτε ολόκληρο το μήλο, χωρίς να πετάξετε απολύτως τίποτα στα σκουπίδια και με άκρως υγιεινές χρήσεις στην ζαχαροπλαστική μας. Τι εννοώ; Μηλόξιδο με φλούδες μήλων και applesauce με κολοκύθα εννοώ. Δηλαδή καθαρίζουμε τα μηλαράκια μας και κάνουμε με τις φλούδες και τα κουκούτσια ένα τέλειο αρωματικό μηλόξιδο και με την ψίχα ετοιμάζουμε μια σάλτσα μήλου που θα μας γίνει πολύτιμο υλικό υγιεινής ζαχαροπλαστικής πάντα με τη βοήθεια και τις συμβουλές του ZannetCooks.

applecidersauce (5) applecidersauce (8) applecidersauce (9)

Συστατικά  

Για το μηλόξιδο:

Τις φλούδες και τα κουκούτσια από 4-5 μήλα, τουλάχιστον

Νερό

ζάχαρη

Για την applesauce:

4-5 μήλα ποικιλία flavor rose ή ότι έχουμε

1 μικρή κολοκύθα ή 2 φλιτζάνια ψημένη ψίχα

Χυμός 1 λεμονιού

1 ½ κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

½ φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

Βήμα 1

Για το μηλόξιδο: Βάζουμε όλες τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα μήλα σε βάζο μα καπάκι και γεμίζουμε με νερό. Κάθε 1 φλιτζάνι νερό βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.

Βήμα 2

Τοποθετούμε στο άνοιγμα του βάζου ένα καθαρό ύφασμα και κλείνουμε σφιχτά το καπάκι. Ανακινούμε να πάει παντού η ζάχαρη και το αφήνουμε σε ένα ντουλάπι για 2-3 εβδομάδες.

Βήμα 3

Στη συνέχεια σουρώνουμε το υγρό από τα υπόλοιπα υλικά και το μεταφέρουμε πάλι στο βάζο με το ύφασμα και το καπάκι ,για άλλες 2 βδομάδες. Αν το ντουλάπι ή γενικά το κλίμα στο οποίο ζούμε είναι σχετικά θερμό το ξύδι θα είναι έτοιμο στον αναφερόμενο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση το αφήνουμε στο ντουλάπι μας, άλλη μια βδομάδα μέχρι να σκουρύνει κι άλλο το υγρό και να μυρίσει έντονα τη γεύση ξυδιού.

Βήμα 4

Τέλος σουρώνουμε πάλι το υγρό με σουρωτήρι ή τουλπάνι και το μεταφέρουμε σε βάζο συντήρησης , έτοιμο για κάθε χρήση που απαιτείται μηλόξιδο.

Βήμα 5

Για την applesauce: Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις ίνες την ακουμπάμε σε ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα και την αφήνουμε να κρυώσει για να την κόψουμε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 6

Εντωμεταξύ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολικό μετρίου μεγέθους με καπάκι και σε χαμηλή φωτιά τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε και την κολοκύθα και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά και με μισόανοιχτο καπάκι για 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 7

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε με ένα καθαρό πανί ανάμεσα από το σκεύος και το καπάκι, στην άκρη για όλο το βράδυ ή μέχρι να κρυώσει πολύ καλά η applesauce. Την μεταφέρουμε σε βάζα για αποθήκευση και την κρατάμε στο ψυγείο ως και 1 μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *