Loader

Μπακλαβάς με καρυδόψιχα και ινδοκάρυδο

2013-11-23
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 40λ
  • Έτοιμο σε: 1:20 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

23/11/13

Σήμερα, επειδή είχα πολύ καιρό, αποφάσισα να κάνω ένα γλυκάκι με το φύλλο που είχα ήδη στον καταψύκτη μου και το ανακάλυψα έπειτα από την αναζήτηση χοιρινού για τηγανιά που μου ζήτησε ο αγαπημένος μου. Πλησιάζουν και γιορτές και ένα γλυκό στο σπίτι πάντα χρειάζεται. Μπακλαβάς με καρυδόψιχα και ινδοκάρυδο, σιροπιαστός και λαχταριστός.

Πλάκα έχει μερικές φορές, να ανακαλύπτεις ότι έχεις πράγματα που έχεις ξεχάσει ότι έχεις αγοράσει ή το πιο σύνηθες για εμένα, που συνήθως θυμάμαι τι έχω προς βρώση, να ανακαλύπτω πράγματα κρυμμένα πίσω από άλλα! Βέβαια υπάρχει και η απογοήτευση μέσα στο παιχνίδι αυτό της ανακάλυψης που έρχεται όταν βλέπουμε πάνω στη συσκευασία περασμένη ή πολύ κοντινή ημερομηνία λήξεως. Εκεί, είμαι να τρελαθώ, τις περισσότερες φορές, αλλά νιώθω και μια ανεξέλεγκτη επιθυμία να δημιουργήσω κάτι με τα συγκεκριμένα υλικά, την ίδια κιόλας ημέρα, μην πω και την ίδια στιγμή.

Στο cookmania φροντίζουμε πάντα να σας παρουσιάζουμε συνταγές εύκολες και οικονομικές και πάντα, μα πάντα να αξιοποιούμε αυτό που λένε στο εξωτερικό τα “Leftovers”, δηλαδή ότι περίσσεψε ή όπως λέει και εγώ, «ότι έχουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας». Τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο!

Συστατικά  

4 φλιτζάνια ινδοκάρυδο

1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη

2 βανίλιες

1/3 του φλιτζανιού γάλα

¼ του φλιτζανιού μέλι

10 φύλλα κρούστας (αν είναι για γλυκά, ακόμα καλύτερα αλλιώς ότι έχουμε

200gr. Βούτυρο

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι νερό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

Τη φλούδα μισού λεμονιού

Οδηγίες

Βήμα 1

Βάζουμε το βούτυρο να λιώνει σιγά σιγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ το ινδοκάρυδο και τα καρύδια με το γάλα, το μέλι και τις βανίλιες.

Βήμα 2

Αλείφουμε ένα μακρόστενο ταψί με λιωμένο βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνουμε τα μισά φύλλα ένα ένα, αλείφοντας τα ενδιάμεσα.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε το μείγμα ινδοκάρυδου στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία βουτυρώματος των υπόλοιπων φύλλων, ένα ένα.

Βήμα 4

Κόβουμε τις άκρες γύρω γύρω, αν περισσεύουν πολύ και το υπόλοιπο το γυρίζουμε όμορφα προς τα μέσα. Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο, πολύ καλά με το βούτυρο που μένει και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια, πολύ προσεχτικά να μην κοπούν τα φύλλα μας.

Βήμα 5

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και έπειτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 6

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τότε λίγο τη φωτιά και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση το κατεβάζουμε από το μάτι και το περιχύνουμε στο κρύο γλυκό, αφαιρώντας πρώτα τις φλούδες του λεμονιού.

Βήμα 7

Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να απορροφήσει καλά το σιρόπι και έπειτα σερβίρουμε.

Προσαρμογή συνταγής : http://diethood.com/2013/05/09/coconut-baklava/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *