Loader

Rustic ελιοψωμάκια

2014-01-30
  • Ποσότητα: 10 τεμάχια
  • Ωρα μαγειρέματος: 35λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 5
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

5 έχουν βαθμολογήσει

30/01/14

Έχετε αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνετε και εσείς στην έννοια του rustic από την οπτική και γευστική ματιά του cookmania; Απλά υλικά, χωρίς πολύ κόπο αλλά με απίστευτη γεύση και εμφάνιση (σκηνική παρουσία ήταν κατά βάση η λέξη που μου ήρθε στο μυαλό), όπως και τα σημερινά rustic ελιοψωμάκια μας, που τα φτιάχνετε σήμερα και είναι τέλεια ακόμα και μετά από 3 ημέρες!

rustieliopsomakia (4)

Συστατικά  

Για το προζύμι:

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ του φλιτζανιού χλιαρό νερό

½ κουταλιά του γλυκού μαγιά, σκόνη

Για τα ελιοψωμάκια:

800gr. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαζί με όσο θα χρησιμοποιήσουμε για να αλευρώσουμε την επιφάνεια που θα τα πλάσουμε )

150gr. Αλεύρι σικάλεως, ολικής άλεσης ή ότι άλλο σκληρό αλεύρι έχουμε

1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι

200gr. Πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι  ή γεμιστές με πιπεριά, ψιλοκομμένες

¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο

1 κουταλιά της σούπας ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, βασιλικός κ.λ.π.

Οδηγίες

Βήμα 1

Για το προζύμι: Ετοιμάζουμε το προζύμι μια μέρα πριν διαλύοντας τη μαγιά στο νερό και κατόπιν ανακατεύοντας πολύ καλά με το αλεύρι.

Βήμα 2

Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το φυλάμε σε ζεστό μέρος από 12 – 24 ώρες.

Βήμα 3

Για τα ελιοψωμάκια: Την επόμενη ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό με τη μαγιά και το λάδι. Ρίχνουμε το προζύμι και τα δυο είδη αλευριού. Ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας λίγο από το μυρωδικό που θα χρησιμοποιήσουμε για το τέλος.

Βήμα 4

Ζυμώνουμε καλά συμπληρώνοντας νερό ή αλεύρι , μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή και λεία. Την κάνουμε μπάλα και την αλευρώνουμε. Καλύπτουμε με ένα πανί και την κρατάμε στην άκρη για 2 ώρες περίπου.

Βήμα 5

Στη συνέχεια αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο καρβέλι. Με το μαχαίρι πίτσας ή με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε 10 κομμάτια και τα ακουμπάμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Βήμα 6

Λαδώνουμε τα χέρια μας και χαϊδεύουμε τα ψωμάκια να γυαλίσουν. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό που κρατήσαμε από πριν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30-35 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα ή τα σερβίρουμε ζεστά, κατευθείαν από το φούρνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *