Loader

Κουσκούς με ψητά πλευρώτους και πικάντικες σταφίδες

2014-04-12
  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 20λ
  • Έτοιμο σε: 60λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

0 έχουν βαθμολογήσει

15/4/14

Κουσκούς με ψητά πλευρώτους και πικάντικες σταφίδες για σήμερα. Τη συγκεκριμένη συνταγή πριν σας την παρουσιάσω την σέρβιρα σε τραπέζι για φίλους και ομολογουμένως έγινε ανάρπαστη. Από τότε την τιμάω κατά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί εκτός από νόστιμη, είναι αυτό που μου αρέσει πολλές φορές να λέω : gourmet με το τίποτα.

pickledraisinssalad (3) pickledraisinssalad (4)

Συστατικά  

Για τις σταφίδες:

1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές

2 κουταλιές του γλυκού σιναπόσπορος

1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη ή λευκή

¾ του φλιτζανιού νερό

4 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού (ή τη μισή ποσότητα από κάποιο άλλο αρωματικό λευκό ξύδι)

1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη

1 μικρή πιπεριά τσίλι, πολύ ψιλοκομμένη

Για το κουσκούς:

1 φλιτζάνι κουσκούς

½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε κομμάτια

1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όλα ψιλοκομμένα (εγώ έβαλα chives, φρέσκια ρίγανη, μαϊντανό)

1 φλιτζάνι πικάντικες σταφίδες

Balsamico με μέλι ή ότι balsamico ξύδι έχουμε

1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

Για το σερβίρισμα:

Πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα σγουρή σαλάτα και σπανάκι, ψιλοκομμένα)

Παξιμαδάκια λαδιού

Εξτρά ελαιόλαδο, balsamico και αλατοπίπερο, ανάλογα τα γούστα

Οδηγίες

Βήμα 1

Για τις σταφίδες: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το σιναπόσπορο μέχρι να αρχίσει να σκάει ελαφρά, όπως το ποπ κορν. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Εντωμεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρουν μια ελαφριά βράση, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το σιναπόσπορο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει το μείγμα το μεταφέρουμε σε σκεύος με καπάκι και το φυλάμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Μπορούμε να το σερβίρουμε πολύ όμορφα δίπλα σε μια πιατέλα τυριών ή με το κουσκούς και τα μανιτάρια όπως ακολουθεί η συνταγή.

Βήμα 4

Για το κουσκούς: Βράζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη να κρυώσει αφού το ανακατέψουμε με λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσει.

Βήμα 5

Εντωμεταξύ αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τα μανιτάρια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10-15 λεπτά.

Βήμα 6

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κουσκους, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο από 1 ώρα ως και όλο το βράδυ.

Βήμα 7

Για το σερβίρισμα: Απλώνουμε σε σαλατιέρα την πράσινη σαλάτα που θα επιλέξουμε και στο κέντρο βάζουμε το μείγμα κουσκους που ετοιμάσαμε.

Βήμα 8

Τοποθετούμε τριγύρω τα παξιμαδάκια και συμπληρώνουμε λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο ανάλογα τα γούστα. Μπορούμε να σερβίρουμε το μείγμα κουσκούς ζεστό, μόλις μαγειρευτεί , μαζί με τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά και να διασκορπίσουμε από πάνω φλοίδες παρμεζάνας ή άλλου πικάντικου τυριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *