Loader

Μακαρούνες με μεσογειακή σάλτσα κρεμμυδιών

2014-04-08
  • Μερίδες: 2
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 20λ
  • Έτοιμο σε: 35λ
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (4 / 5)

4 5 4
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

4 έχουν βαθμολογήσει

8/4/14

Πιο ελληνικό και μεσογειακό πιάτο από το σημερινό δεν θα μπορούσαμε να σας παρουσιάσουμε. Οι μακαρούνες ήταν παραδοσιακό ζυμαρικό που ετοίμαζαν οι γυναίκες στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα χρόνια που τα ζυμαρικά του εμπορίου δεν υπήρχαν. Έχουν πάντα το συγκεκριμένο σχήμα στριφτού κοντού ζυμαρικού που στρίβετε με τα δάχτυλα. Στη συνέχεια διαδόθηκε και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων και έφτασαν στις μέρες μας, συσκευασμένες και έτοιμες για βράσιμο οποιαδήποτε στιγμή τις λαχταρίσουμε. Μακαρούνες με μεσογειακή σάλτσα κρεμμυδιών από το ZannetCooks και το αν θα τις «στρίψετε» με τα χεράκια σας ή θα τις αγοράσετε, το αφήνω πάνω σας.

makarounes (1) makarounes (3)

Συστατικά  

Για τη σάλτσα:

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1/3 του φλιτζανιού λευκό κρασί

Αλατοπίπερο

6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

2-3 αγκινάρες από βάζο, κομμένες στα 2 ή τα 4 (ανάλογα το μέγεθος

10 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι

1 κουταλιά της σούπας βασιλικός ψιλοκομμένος

2/3 του φλιτζανιού  ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού

2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο ή χοντροκομμένο

1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για τα ζυμαρικά:

200gr. Μακαρούνες ή άλλο κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας μας

3 κουταλιές της σούπας pesto αντζούγιας ή άλλο pesto της αρεσκείας μας

Ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Βήμα 1

Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδύ αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε τα κρεμμύδια 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από μισό λεπτό το κρασί. Μόλις αρχίζει να το απορροφάει ρίχνουμε με τη σειρά τις ελιές, τις αγκινάρες, τα ντοματίνια και το βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε 1-2 κουταλιές νεράκι.

Βήμα 2

Αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα υλικά χωρίς να στεγνώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Βάζουμε στο multi το ψωμί με το κεφαλοτύρι και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε να θρυμματιστεί το ψωμί με τα υπόλοιπα υλικά. Τα μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 10-12 λεπτά , μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 4

Για τα ζυμαρικά: Εντωμεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε απευθείας με το pesto , λίγο λάδι και λίγο αλατοπίπερο, κατά βούληση.

Βήμα 5

Για το σερβίρισμα, μοιράζουμε στα πιάτα τα ζυμαρικά και από πάνω διασκορπίζουμε πρώτα τη σάλτσα κρεμμυδιών και έπειτα το ψημένο ψωμί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρουμε αμέσως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *