Loader

Τυρόψωμο με κρεμμύδι

2013-06-05
  • Prep Time: 10λ
  • Cook Time: 40λ
  • Ready In: 60λ
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

0 People rated this recipe

Σχετικές Συνταγές:
  • Πασχαλινό ψωμί γεμιστό με παπαρουνόσπορο

  • Τυρόψωμο ολικής άλεσης με καρύδια και ξερά σύκα

  • Πικάντικη φοκάτσια ολικής άλεσης

  • Καλαμποκόψωμο με κολοκυθάκια και pesto

  • Ψωμί caprese

Συστατικά

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας
1 φλ. τσαγιού γεμάτο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
1 ποτήρι και λίγο ακόμη νερό
λίγο γάλα για το άλειμμα

Method

Step 1

Λιώνουμε τη μία κουταλιά σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄, να γίνει διάφανο. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και τα 2/3 του τυριού. Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό τόσο έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (απαλή όπως η ζύμη του τσουρεκιού, όχι σκληρή όπως του ψωμιού). Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη. Λαδώνουμε ελαφρά μία λαμαρίνα. Βάζουμε επάνω τη ζύμη (σαν καρβέλι στρογγυλό με 16-18 εκ. διάμετρο). Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τη ζύμη ανά ένα εκατοστό με βαθιές χαρακιές. Αλείφουμε το καρβέλι με λίγο γάλα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 40΄, να ροδίσει καλά και να ξεροψηθεί. Το βγάζουμε σε σχάρα ή σε πετσέτα να μη νοτίσει στη λαμαρίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *