Loader

Πολύσπορα παξιμάδια

2013-06-05
  • Prep Time: 1:30 ω
  • Cook Time: 3:00 ω
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

3 People rated this recipe

Σχετικές Συνταγές:
  • Πασχαλινό ψωμί γεμιστό με παπαρουνόσπορο

  • Τυρόψωμο ολικής άλεσης με καρύδια και ξερά σύκα

  • Πικάντικη φοκάτσια ολικής άλεσης

  • Καλαμποκόψωμο με κολοκυθάκια και pesto

  • Ψωμί caprese

Συστατικά

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι στεγνή μαγιά
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
100 ml λάδι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού σουσάμι
1 κουτ. σούπας σπόρος παπαρούνας (σε μπαχαράδικα και μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
3 κουτ. σούπας ηλιόσποροι, ελαφρά ψημένοι
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (ή μαυροσούσαμο)

Method

Step 1

Στο μπολ του μίξερ ή σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το λάδι και τόσο χλιαρό νερό όσο να υγρανθεί το μείγμα. Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας ακόμα λίγο νερό, αν χρειάζεται. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους σπόρους και το μαυροσούσαμο και ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν τα υλικά ομοιόμορφα στη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει. Μετά τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, τα οποία πλάθουμε λεπτά φραντζολάκια. Τα βάζουμε πάνω στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόχαρτο, με απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Step 2

Τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά και τότε χαράζουμε την επιφάνειά τους σε φέτες πάχους 1½ εκ., χωρίς να τα χωρίζουμε εντελώς, και τα ψήνουμε στους 175° C για περίπου 40 - 50 λεπτά (δεν ρο¬δίζουν, εφόσον δεν έχουν ζάχαρη, αλλά θα πάρουν το χρώμα του ψωμιού). Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Τα κόβουμε με το μαχαίρι του ψωμιού σε φέτες 1 εκατοστού. Τις απλώνουμε σε ταψί, ή καλύτερα σε μια σχάρα με το ταψί από κάτω, και τις ξαναφουρνίζουμε για 1 ½ - 2 ώρες στους 140° C, μέχρι να φρυγούν και να γίνουν τραγανά παξιμαδάκια, προσέχοντας όμως να μην καούν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *