Loader

Μπριός

2013-06-06
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20λ
  • Χρόνος μαγειρικής: 30λ
Βαθμολογία

(0 / 5)

0 5 0
Βάθμολογήστε τη συνταγή

0 άτομα έχουν βαθμολογήσει τη συνταγή

Συστατικά

  • 4 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλιά μαγιά σκόνη ή 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2/3 κούπας γάλα ζεστό (40 βαθμούς Κελσίου)
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό και 2 κροκάδια
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη κρύο σε κομματάκια

Βήματα Συνταγής

Βήμα1

Διαλύστε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός, 10' περίπου. Βάλτε το αλεύρι σε λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμα αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάχτυλα. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι, κομματάκι και ζυμώνοντας, ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια 40 γρ. βάρους, καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα, με βάρος 10 γρ. Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθειά και τοποθετήστε μέσα στο άνοιγμα ένα μικρό μπαλάκι. Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Σκεπάστε τα κι αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο μ' ένα κουταλάκι νερό και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15'-20' περίπου, να ροδίσουν. Σ' ένα μικρό μπολ ανακατέψτε 1 κουταλιά ζάχαρη, 1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη και 2 κουταλιές ζεστό νερό. Διαλύστε το μίγμα καλά επάνω σε χαμηλή φωτιά κι αλείψτε μ' ένα πινέλο τα ψωμάκια, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, για να γυαλίσουν

Κατηγορίες: Ετικέτες: , Συστατικά: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *