Loader

Γαλατόπιτα της μητερούλας από το Βόλο

2014-06-16
  • Ποσότητα: 1 μεγάλο ταψί
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30λ
  • Ωρα μαγειρέματος: 45λ
  • Έτοιμο σε: 1:15 ω
Μέση βαθμολογία:

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 3
Βαθμολογήστε τη συνταγή

fork fork fork fork fork

3 έχουν βαθμολογήσει

16/6/14

Η γαλατόπιτα της μητερούλας από το Βόλο! Η φίλη μου Γεωργία από το Βόλο έκανε πάλι το θαύμα της όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες και μας έστειλε την γαλατόπιτα που ετοίμασε. Γευστική ανάμνηση των παιδικών της χρόνων, όπως λέει, αλλά και των δικών μας, θα συμπλήρωνα εγώ. Αν πάλι δεν έχετε φάει ποτέ τούτη την γλυκιά πιτούλα, σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή την εκδοχή, που περιέχει εύκολα υλικά και αναλυτική περιγραφή (από την ίδια) και θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως η ελληνική μαγειρική παράδοση πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε και να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές. Καλή επιτυχία! (Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ μητερούλα!!!)

Συστατικά

  • ½ κ. φύλλο χωριάτικο για πίτα (6 φύλλα)
  • 1lt φρέσκο γάλα
  • 1 γεμάτο φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 3-4 βανίλιες
  • λίγη κανέλλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο (είτε μαργαρίνη είτε αγελάδος)
  • ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • λίγη ζάχαρη και κανέλλα για τα φύλλα και το τελικό πασπάλισμα (μετά το ψήσιμο)
  • λίγο λιωμένο βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο/καλαμποκέλαιο) για το άλειμμα των φύλλων.

Οδηγίες

Βήμα 1

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά (εκτός από το βούτυρο) σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές. Μην την πήξετε απόλυτα, γιατί πήζει και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τη θέλουμε αφράτη. (Αν θελήσουμε να αραιώσουμε προσθέτουμε μια σταλίτσα γάλα. Αν από τη άλλη θελήσουμε να πήξουμε, ρίχνουμε λίγο παραπάνω σιμιγδάλι.)

Βήμα 2

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μεγάλου μεγέθους (ειδάλλως θα βγει χοντρούλα και δεν ταιριάζει σε γαλατόπιτα) και στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα. Κάθε φύλλο πρέπει να βουτυρωθεί/λαδωθεί και να πασπαλιστεί με λίγη κανελλοζάχαρη. Στο στρώσιμο τοποθετούμε τα φύλλα σταυρωτά, ώστε να φτιάξουμε μετά έναν καλοσχηματισμένο κόθρο. Φροντίζουμε να αλείψουμε με λαδάκι και τις γωνίες που προεξέχουν από το ταψί.

Βήμα 4

Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και την απλώνουμε. Στρίβουμε γύρω-γύρω το κοθράκι και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 180ο για περίπου 40-45’. (Όταν πια τα φύλλα κοκκινίσουν αρκετά, τα βρέχουμε με λίγο νεράκι, με το πινέλο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για όσο χρειαστεί.)

Βήμα 5

Όταν βγάλουμε την πιτούλα από τον φούρνο, την πασπαλίζουμε έτσι ζεστή με κανελλοζάχαρη και τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο (σε αντίθεση με το αλουμινόχαρτο, συγκρατεί την υγρασία, που δε στάζει μέσα στην πίτα). Αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει στοιχειωδώς και μπορούμε πλέον να κόψουμε κομμάτια. Γιατί σαν τη ζεστή γαλατόπιτα δεν έχει!Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *