Loader

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και όποιος αντέξει

Από : | 0 Σχόλια | On : 25/03/2014 | Κατηγορία : Ιστορίες της κουζίνας

Το πρώτο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να διαλέξουμε και να αγοράσουμε τον μπακαλιάρο. Με κόκκαλο και πέτσα, δηλαδή η φέτα ολόκληρη έχει από 7,50 – 9,00 € ενώ το φιλέτο από 10 – 15 €. Ο συγκεκριμένος μπακαλιάρος αλιεύεται στις βόρειες θάλασσες και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει ακριβύνει είναι γιατί μειώνεται η αφθονία του.

Σε πολλές περιπτώσεις , κάποιοι διαλέγουν κατευθείαν έτοιμο ξαλμυρισμένο ή φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου. Η επιλογή δική σας ανάλογα το ποσό που θέλετε να διαθέσετε ή το χρόνο που έχετε. Πάντως η παραδοσιακή  διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη ή χρονοβόρα, όσο πιστεύεται!

Στο ZannetCooks διαλέξαμε φέτα μπακαλιάρου με πέτσα και κόκαλα. Την αφαιρέσαμε προσεχτικά κρατώντας από την  ουρά για στήριγμα και τραβώντας σιγά σιγά την πέτσα από την πάνω πλευρά. Βγάλαμε τα μεγάλα, εμφανή κόκκαλα και τον κόψαμε σε κομμάτια ώστε να βγάλουμε και τα μικρότερα κοκαλάκια . Τον βάλαμε για δυο 24ωρα σε λεκάνη με νερό που αλλάζαμε 3-4 φορές την ημέρα και τον ετοιμάσαμε σε διάφορες παραλλαγές, για εσάς. Μπακαλιάρος σκορδαλιά και όποιος αντέξει

ksalmirismampakaliarou (1) ksalmirismampakaliarou (2)

Δείτε παρακάτω ορισμένες οδηγίες για το παραδοσιακό μαγείρεμα και σερβίρισμα του μπακαλιάρου :

Α) για το τηγάνισμα και το κουρκούτι:

Πολλές παραλλαγές είναι η αλήθεια για το κουρκούτι. Ανάλογα τις περιοχές αλλά και τις παιδικές αναμνήσεις ή αλλιώς τις μαμαδίστικες γεύσεις. Αλεύρι, αυγό(ολόκληρο ή το ασπράδι), ούζο, μπύρα, corn flour (σαν τις ασιατικές tempura), Νερό, αλατοπίπερο κατά βούληση, πάπρικα, ζάχαρη , μυρωδικά σε διάφορους συνδυασμούς και φυσικά μπόλικο καυτό λάδι για το τηγάνισμα κατά προτίμηση ελαιόλαδο ή έστω μισό μισό με κάποιο σπορέλαιο.

Προσέχουμε επίσης κατά το τηγάνισμα να χαμηλώσουμε τη φωτιά όσο προχωράμε τη διαδικασία , ώστε να μην αρπάξουν τα τελευταία κομμάτια  του  μπακαλιάρου.

Β)για τη σκορδαλιά:

Το κλασικό κόλπο για να μειώσουμε την ένταση στη γεύση του σκόρδου αλλά και την μυρωδιά του , πρέπει πλέον να το ξέρετε γιατί το τονίζουμε σε πολλές συνταγές. Με μια απλή κίνηση πιέζουμε το σκόρδο στη μέση και αφαιρούμε εύκολα τόσο την φλούδα όσο και την εσωτερική φύτρα που βρίσκεται στο κέντρο και κάνει όλα τη «ζημιά». Βέβαια αν σας αρέσει και το αντέχει το στομάχι σας δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Το επιπλέον θετικό όμως με το αφαιρέσουμε τη φύτρα (κάτι που έμαθα από την πεθερά μου) είναι ότι αν η σκορδαλιά μας μείνει πάνω από 1-2 μέρες στο ψυγείο, δεν θα εισχωρήσει με τη μυρωδιά της στα άλλα τρόφιμα και ούτε θα αναδύει τόσο έντονη μυρωδιά (στις μύτες των άλλων), όταν θα την φάμε.

Επίσης μια καλή επιλογή , για μένα εξαιρετική ίσως, είναι να ψήσουμε ολόκληρο το κεφάλι του σκόρδου μέσα στο φούρνο τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο με ελάχιστο λαδάκι. Σε μόλις 15 λεπτάκια μπορούμε να πιέσουμε το κεφάλι από την κορυφή ώστε να αφαιρεθεί πανεύκολα η φλούδα και να έχουμε ένα πολτό σκόρδο, πραγματικό γλύκισμα!

Ότι και να προτιμήσετε για την συγκεκριμένη μέρα, εμείς είμαστε εδώ για κάθε απορία ή διευκρίνιση και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση με αγαπημένα πρόσωπα. Μια επίσημη αργία στο μέσον σχεδόν της εβδομάδας είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση, τώρα που έχει μπει και επισήμως η Άνοιξη σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την Ελλάδα μας! Και φυσικά Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

 

Μαγειρευτός παστός μπακαλιάρος λουκούμι mpakaliarosloukoumi (5)

garlicartichokedip (3)Σκορδάτο ντιπ με αγκινάρες και ελιές

Μπακαλιάρος με σκορδάτο pesto cheesepestobaccala (6)

cherryalmondgarlicdip (2)Σκορδάτο άλειμμα με ντοματίνια και αμύγδαλα

Μπακαλιαροσαλάτα με φράουλες strawberrybaccalasalad (6)

skordpotalmond (4)Σκορδαλιά με πατάτες και αμυγδαλόψιχα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *